Subsidie rieten kap

Sommige panden met een rieten kap komen in aanmerking voor subsidie van de Rijksoverheid. Vaak gaat het om onderhoud van bestaande panden en niet voor nieuw te bouwen of aan te leggen rieten kappen. het wel of niet verlenen van deze subsidie, alsmede de hoogte van het bedrag, is afhankelijk van verschillende factoren. 

Informeer bij uw gemeente

Het beleid omtrent subsidie rieten kappen verschilt soms per gemeente, en kan zelfs per jaar een andere vorm hebben. Het is dus raadzaam eerst bij uw gemeente te informeren. Soms zijn er ook provinciale regelingen waar u gebruik van kunt maken. Ook in dat geval adviseren wij u om contact op te nemen met uw gemeente; zij kunnen u in de juiste richting wijzen. Ook uw rietdekker is op de hoogte van de mogelijkheden voor u. Neem dus ook contact op met ons als u vragen heeft! Wij kunnen u vaak precies aangeven in hoeverre u van subsidie gebruik zou kunnen maken. 

Subsidie? Vaak verleend bij:

  • Gemeentemonumenten
  • Rijksmonumenten

Subsidie rieten kap monumentaal pand

Wanner uw pand een gemeentemonument of rijksmonument is, kunt u in aanmerking komen voor subsidie. Houd er wel rekening mee dat de mogelijkheden beperkt zijn, evenals de daadewerkelijke subsidie. Gelukkig wil dat niet zeggen dat er niets mogelijk is. Vaak wordt subsidie verleend voor het onderhouden van (of terugbrengen in oude staat) van een woonhuis of boerderij. Ook wordt er wel eens subsidie verleend aan panden die geen van beiden zijn, maar wel zichtbar zijn vanaf de openbare weg. Denk bijvoorbeeld aan oude (graan)schuren.

BRIM subsidie

De BRIM subsidie is een aftrekregeling voor de onderhoudskosten van rijksmonumenten. Dit kan onder bepaalde voorwaarden, zoals het vervangen van een rieten kap. Of u een beroep kunt doen op subsidie hangt af van diverse richtlijnen die gemeentelijk, provinciaal of zelfs landelijk vastgelegd zijn. Informeer daarom goed naar de mogelijkheden.

Isolatie rieten kap subsidie

Het is ook mogelijk om subsidie te ontvangen wanneer u isolerende maatregelen neemt. Isolatie is goed voor het milieu en zult u merken in de portemonnee! Om in aanmerking te komen voor subsidie is het echter nodig om minimaal twee isolerende verbeteringen toe te passen. Naast isolatiemateriaal onder de rieten kap kunt u denken aan gevelisolatie of extra isolerende ruiten.

Subsidie rieten kap

Wanneer u wel of niet in aanmerking komt voor een subsidie voor de rieten kap is afhankelijk van meerdere factoren. We sommen ze hier nog eventjes voor u op!

Z

Monumentale panden

Z

Niet voor nieuwbouw

Z

Wél renovatie of onderhoud

Z

Ook voor schuren zichtbaar vanaf de openbare weg

Tip: ben op tijd!

Doordat subsidiegelden voor een rieten kap vaak beperkt zijn kan het enige tijd duren voordat er iets beschikbaar gesteld kan worden. Daar komt ook nog bij dat subsidie vaak over onderhoud gaat en dus iets is van een langere periode. Wanneer u dus van plan bent uw rieten kap te renoveren, trek dan op tijd aan de bel en doe uw subsidieaanvraag op tijd. Doorgaans wordt subsidie eerder verleend aan panden die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Ook leeftijd van uw pand, en hoe gezichtsbepalend de rieten kap is, spelen een rol.

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT