Kosten rieten dak

Een rieten dak geeft uw huis een authentieke uitstraling en een unieke charme. Er zijn diverse opties mogelijk die allemaal hun eigen voordelen hebben – maar ook allemaal andere kosten.  Wat zijn nu de kosten van een rieten dak? Wij leggen het u graag uit.  

Wat kost een rieten dak?

Het laten leggen van een rieten dak is een investering in de uitstraling en waarde van uw woning. De klasse en exclusiviteit van een rieten dak zijn ongeëvenaard. Er zijn verschillende opties mogelijk op het gebied van materiaal en constructievorm. Daarnaast spelen de volgende factoren een rol: 

Hoe schuin uw dak is

Het aantal ramen en dakkapellen

Of er rondingen in het dak zitten

De bereikbaarheid van uw dak

Als uw woning een rijksmonument is, komt u wellicht in aanmerking voor de aftrekregeling voor rijksmonumentpanden.  

Subsidiemogelijkheden

Wanneer uw woning een rijksmonument is kunt u wellicht aanspraak maken op subsidie. Het onderhouden van een monumentaal pand (waar het renoveren of vernieuwen van een rieten kap ook onder valt) komt mogelijk in aanmerking voor BRIM-subsidie. 

Renovatie rieten dak

De kwaliteit van rieten daken is de laatste jaren flink omhoog gegaan. Hierdoor is het vaak de moeite waard om een bestaand rieten dak te renoveren. Op deze manier geeft u uw woning of pand een nieuwe uitstraling die er weer jaren tegenaan kan. Het renoveren van een rieten dak werkt waarde verhogend voor het gehele pand. Zo is niet alleen het dak vernieuwd maar is de authentieke uitstraling van het volledige (monumentale) pand in ere hersteld.

Meer informatie over renovatie van uw rieten dak vind u hier.

Meerwaarde van een rieten dak

Als het bij het pand past is een rieten dak echt van meerwaarde voor de waarde van uw kantoor of woning. Zowel moderne als traditionele panden zijn in de regel geschikt voor een rieten dak, maar niet iedere woning wordt er ook daadwerkelijk fraaier op. Het is daarom aan te raden om advies in te winnen van een vakman alvorens aan dit project te beginnen.  

Voordelen rieten dak

Een rieten dak geeft uw woning of (kantoor)pand een onmiskenbaar authentieke uitstraling. Een rieten dak zorgt voor een karakteristieke uitstraling in een zee van onherkenbare woningen.  

Isolatie rieten dak

Net zoals ieder ander dak speelt isolatie een rol bij een rieten dak. Speciale isolatieplaten en de natuurlijk isolerende werking van riet zorgen voor goed geïsoleerde binnenruimtes. Kunstriet heeft hogere isolatiewaarden dan natuurriet. De kosten voor de isolatie van een rieten dak worden meestal meegenomen in de prijs.  

Rietdekkersbedrijf van der Heijden - kosten rieten dak

Factoren die de prijs van uw rieten dak bepalen

N

Natuurriet of kunstriet

Doordat de rietstengels minimaal verschillen in dikte en lengte heeft natuurriet de meest authentieke uitstraling. Op het gebied van kunststof rietsoorten zijn er meerdere opties die al dan niet onderhoudsarm is, een lange levensduur heeft, niet brandgevaarlijk is, en toepasbaar op hellingshoeken van minder dan 45 graden. 

N

Dakramen en dakkapellen

De aanwezigheid van dakramen en dakkapellen kunnen de kosten van een rieten dak verhogen; met name een dakkapel. Dit heeft te maken met de afwatering. Vanwege de kleine hellingshoek moeten er extra maatregelen worden genomen om regenwater zo snel mogelijk af te kunnen voeren. Hoe droger, hoe langer een rieten dak mooi en goed blijft. 

N

Open of gesloten dak

Een open dak is zoals we ze van oudsher kennen. Hierbij is het riet van binnen zichtbaar. Tegenwoordig ziet u deze bijna niet meer, omdat volgens het Bouwbesluit aan bepaalde isolatiewaarden voldaan moet worden. Gesloten daken zijn daarom tegenwoordig de norm.

N

Materiaal nok

De meest gekozen afwerkingen voor een rieten dat zijn keramisch, kunststof en koper. De prijzen verschillen, evenals de uitstralingen. Het is belangrijk dat de nok matcht met de algehele uitstraling van het pand.

N

Extra opties

Veel extra opties zijn gericht op veiligheid. Denk daarbij aan een brandwerende coating, een anti-mos coating, of een zogenaamde vonkenvanger. Meestal worden deze opties aangeraden als het gebruikte materiaal deze eigenschappen niet bezit.

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT