Boerderij rieten dak

De eerste woningen met een rieten dak waren de (woon)boerderijen. Door de ruime beschikbaarheid van riet als materiaal, haar hoge isolatiewaarde en ventilerend vermogen was riet een uitstekende keuze voor dakbedekking. Uiteraard zijn er ook andere daken mogelijk, maar een boerderij met rieten dak heeft een authentieke en tijdloze uitstraling die ongekend is. 

Geschiedenis rieten dak

Al duizenden jaren wordt riet gebruikt als dakbedekking. Vroeger gebruikte men ook andere natuurlijke materialen zoals leem, plaggen en stro voor op het dak. Vanwege de prijs en beschikbaarheid had een rieten dak vroeger geen aanzien; riet was goedkoop en rijkelijk beschikbaar. Tegenwoordig zijn rieten daken vanwege het vakmanschap, de constructietijd en het materiaal duurder én beter geworden. Moderne rieten daken gaan langer mee dan hun voorgangers, zijn veel brandbestendiger, en hebben een milieuvriendelijk en duurzaam karakter.

Authentieke boerderij rieten dak

Het is onmiskenbaar dat een rieten dak een boederij een authentieke, rustieke en landelijke uitstraling geeft. Het ziet er klassiek uit, maar met de technieken en materialen van tegenwoordig is het rieten dak onherkenbaar verbeterd ten opzichte van de rieten daken van weleer. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een dakkapel of dakraam in je rieten dak. Dat zorg voor meer licht en ruimte!

Rietdekkersbedrijf van der Heijden - boerderij rieten dak

Constructie

Bij een boerderij met rieten dak hebben we de keuze om het dak te plaatsen op twee manieren: op de tradionele manier of met een schroefdak. Tegenwoordig is het gesloten dak of schroefdak eigenlijk nog het enige rieten dak dat nieuw gebouwd wordt.

Tradionele rieten daken

De tradionele methode maakt geen gebruik van een materiaal tussen de dakconstructie en het riet, waardoor je van binnen tegen het riet aankijkt. Vanwege brandgevaar en minder goede isolatie zien we dit dak bijna niet meer terug.

Ondanks dat het bij schroefdaken wél gebruik wordt gemaakt van materiaal tussen de dakconstructie en het riet, behouden ook deze daken hun nostalgische boederijgevoel.

Schroefdak

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw zien we steeds vaker de moderne gesloten constructie, ook wel het schroefdak genoemd. Hierbij wordt een brandwerende plaat aangebracht tussen de daksporen en het dakriet, wat de isolatie ten goede komt. Dit gaat wel ten koste van het ventilerend vermogen van het dak, waardoor gekeken moet worden naar een goede ventilatie – bijvoorbeeld een ventilerende spouw. Een goed toegepaste

schroefdakconstructie is daarom een geschikte keuze voor een boerderij met rieten dak. Houd er wel rekening mee dat het riet bij een schroefdak langer moet drogen, wat kan leiden tot mos- en algengroei bij gebrekkig onderhoud.

Voordelen rieten dak

Een rieten dak geeft de boerderij een authentieke uitstraling, zowel van buiten als soms ook van binnen (omdat het riet soms ook van binnen zichtbaar is). Riet is een lichtgewicht materiaal dat doorgaans goed ventileerd en goed geïsoleerd kan worden. Tegenwoordig is een boerderij met rieten dak ook brandveiliger dan vroeger, wat zorgt voor een lagere verzekeringspremie.

N

Levensduur

De levensduur van een rieten dak kan wel 45 jaar zijn bij goed onderhoud. De belangrijkste factor hierbij is hoe goed water afgevoerd wordt. Hoe sneller dat is, hoe sneller een dak droog wordt. Dat komt de levensduur ten goede. Een rieten dak gedijt het beste met een hellingshoek van ten minste 45 graden. Boerderijen die niet direct onder bomen staan zijn ook beter geschikt voor een rieten dak; niet alleen zorgen ze voor schaduw, ze druppelen ook regenwater op het dak en laten hun bladeren vallen.

N

Onderhoud

Goed onderhoud is het halve werk, en bij een rieten dak misschien wel meer dan dat. De grootste vijandis vocht; hierdoor kunnen mossen en algen ontstaan op het dak. Zoals eerder gezegd kunnen deze ontstaan wanneer een dak niet snel genoeg kan drogen als het nat is. We adviseren het dak dus goed te laten onderhouden. 

N

Duurzame keuze

Het rieten dak is de meest milieuvriendelijke dakbedekking die er is. Het is een natuurlijk materiaal met een inherent hoge isolatiewaarde. Een rieten dak geeft je boerderij een klassieke uitstraling; net zo mooi en milieuvriendelijk als vroeger, maar dan veiliger en beter geïsoleerd.

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT