Rieten dak vervangen

Zeker met het juiste onderhoud kan een rieten dak wel zo’n 25 à 30 jaar mee gaan. Een rieten dak geeft uw dak een unieke uitstraling met een eigen identiteit. Omdat een rieten dak een natuurproduct is heeft een rieten dak niet het eeuwige leven. Dan komt u voor de vraag te staan: rieten dak vervangen of renoveren?

Redenen rieten dak vervangen

Hoewel een rieten dak geen onbeperkte levensduur heeft worden de meeste rieten daken in de praktijk al eerder vervangen vanuit esthetisch oogpunt. Als natuurlijk materiaal verandert riet in de loop der tijd van kleur. De goudgelen basiskleur zal na ongeveer twee jaar een mooie en unieke grijze kleurschakering hebben. Meestal wordt een rieten dak na verloop van tijd vervangen om het riet te vernieuwen en een frisse uitstraling te geven.

Een dikke 10 voor de vakkundigheid van Rietdekkersbedrijf van der Heijden! Zij hebben ons dak compleet gerenoveerd en voorzien van nieuw riet. Wij kunnen weer jaren genieten van een prachtig dak!

Fam. Dirkx

Vevangen of renoveren

Wanneer uw rieten dak vanwege onderhoudsredenen aan vervanging toe is kunt u ook renoveren overwegen. Hierbij wordt extra riet tussen het bestaande riet geplaatst. Hiervoor is het wel van belang dat de rieten kap nog in goede staat verkeert. Wanneer dat niet het geval is, is uw rieten dak vervangen de beste en meest verstandige optie.

Bovenlaag vervangen

Na verloop van tijd kan de bovenlaag van een rieten dak schimmelvorming vertonen wanneer er tijdens de aanleg gebruik is gemaakt van goedkoper riet, regenwater niet snel genoeg afgevoerd kan worden vanwege de hellingshoek, of andere factoren zoals een nabij staande boom of minder frequent gepleegd onderhoud.

Het is echter niet mogelijk de bovenlaag te vervangen. Een rieten dak is een complexe constructie die van binnen naar buiten wordt opgebouwd door de rietdekker. Wel is het mogelijk de bovenlaag te scheren. Hierdoor wordt het dak dunner; het is niet mogelijk om hier een nieuw laag overheen te leggen.

Dakpannen vervangen

Wilt u uw dakpannen door een rieten dak vervangen? Dan kiest u voor een unieke uitstraling van uw woning die jaren mee gaat. Hoewel rieten daken kwetsbaarder zijn voor brand hebben rieten daken de laatste jaren een flinke verandering doorgemaakt als het gaat om brandwering. Zo zijn een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie mogelijk. Een bijkomend voordeel van rieten daken is hun warmte-isolatie. Vanwege het sterk isolerend vermogen van riet kan een rieten dak ervoor zorgen dat uw energierekening omlaag kan!

Vergunning en verzekering

Voor het vervangen van uw rieten dak heeft u geen speciale vergunning nodig. Wanneer u uw dakpannen door een rieten dak vervangen wilt heeft u dat wel. De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat objecten binnen 15 meter van de perceelgrens geen brandbare dakbedekking mogen hebben. Hierbij is een brandwerende coating of een sprinklerinstallatie een oplossing.

Ook heeft het vervangen van uw rieten dak geen nadelige gevolgen voor uw verzekering. In sommige gevallen gaat u minder betalen als u aan kunt tonen dat uw brandveiligheid toegenomen is. Wanneer u overstapt naar een rieten dak is dat wel het geval en zult u uw verzekering moeten laten herzien.

Kosten rieten dak vervangen

De kosten van het vervangen van een rieten dak zijn afhankelijk van enkele factoren, dus het geven van een exacte prijs is pas mogelijk wanneer wij op locatie zijn geweest om uw situatie te bekijken. Doordat de bestaande rieten kap eerst weggehaald moet worden is een rieten dak vervangen doorgaans duurder dan het leggen van een nieuw rieten dak.

 

Subsidiemogelijkheden

Wanneer u een monumentaal pand bezit kunt u voor de vervanging van uw rieten dak mogelijk aanspraak maken op subsidie. Het gaat om subsidie vanuit het Restauratiefonds, BRIM-subsidie of het Cultuurfonds (als u een gemeentelijk monument bezit).

 

Advies rieten dak vervangen

Uiteraard staan wij van Rietdekkersbedrijf Van der Heijden klaar om u vrijblijvend te adviseren over het plaatsen, vervangen of renoveren van een rieten dak. Wij kijken hierbij altijd naar uw wensen en situatie om tot een optimaal advies te komen. Neem contact met ons op als u meer informatie wilt.

 

Wilt u uw rieten dak vervangen? We bespreken graag de mogelijkheden!

4 + 6 =

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT