Levensduur rieten dak

Een rieten dak geeft een pand of woning direct meer uitstraling en charme. Tegenwoordig kan een rieten dak wel zo’n 40 tot 50 jaar meegaan. Factoren zoals weer en onderhoud kunnen hier echter nog steeds een rol bij spelen. Op deze pagina vertellen we u graag over factoren die de levensduur van uw rieten dak kunnen verlengen.  

Is mijn dak geschikt voor een rieten dak?

Wanneer uw dak een hellingshoek heeft van minimaal 45 graden is uw dak geschikt voor een rieten dakbedekking. Voor kleinere daken kan een hoek van minimaal 30 graden al voldoende zijn. Deze hellingshoek is nodig voor de snelle afvoer van regenwater. Hoe langer water op uw dak blijft liggen, hoe hoger de kans is op rot en slijtage. Hoewel het bij een vlakker dak nog steeds mogelijk is om een rieten dak te nemen komt dit de levensduur niet ten goede. 

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

De levensduur van een rieten dak is afhankelijk van diverse factoren.

N

Wat is de hellingshoek?

In de regel is een rieten dakbedekking mogelijk vanaf een hoek van 45 graden, maar daarbij geldt ook: hoe steiler hoe beter.

N

Hebben wind en zon de ruimte?

De grootste bedreiging van een rieten dak is water. Wanneer zon en wind vrij spel hebben zullen zij ervoor zorgen dat het dak sneller droogt.

N

Staan er bomen naast het pand?

Bomen blokkeren mogelijk niet alleen de zon, het druppen na een regenbui op een rieten dak is ook niet ideaal.

N

Hoe onderhoudt u een rieten dak?

Een rieten dak is onderhoudsgevoeliger dan dakpannen dat zijn.

Kunstrieten dak

Vroeger zag kunstriet er erg onnatuurlijk uit; tegenwoordig is het bijna niet meer van echt te onderscheiden. Kunstriet kan een gunstig alternatief zijn als u op zoek bent naar de authentieke uitstraling van een rieten dak, maar opziet tegen het onderhoud. Ook als uw dak niet stijl genoeg is voor natuurriet biedt kunstriet de uitkomst. Kunstriet is onbrandbaar, voorkomt mos- en algengroei, en isoleert beter dan natuurriet.  

Op deze pagina leggen we u meer uit over de verschillende soorten riet.

Onderhoud rieten dak

Van alle factoren die de levensduur van uw rieten dak verlengen is tijdig onderhoud de meest effectieve. Het is aan te raden om dit minimaal iedere 3 jaar te doen. Tijdig onderhoud kan de levensduur van een rieten dak namelijk wel met zo’n 10 tot 15 jaar verlengen! 

Meer informatie over het onderhoud van uw rieten dak wat hierbij komt kijken vind u hier.

Rietdekkersbedrijf van der Heijden - levensduur rieten dak

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT