Leerling rietdekker

Vroeger was het rietdekkersvak iets dat doorgegeven werd van generatie op generatie. Als je vader geen rietdekker was moest je bij een rietdekker aan de slag als leerling. Rietdekker worden is nu gelukkig wel iets waar je een opleiding voor kunt volgen. Uiteraard is het een praktisch beroep waarbij je veel het dak op zult gaan om het vak al doende te leren. Rietdekkersbedrijf van der Heijden is altijd op zoek naar nieuwe en leergierige rietdekkers die het vak in willen. 

Opleidingen leerling rietdekker

In Nederland zijn er twee opleidingen tot rietdekker: BBL niveau 2-opleiding ‘Dakdekker riet’ en BBL niveau 3-opleiding ‘Vakdiploma rietdekker’. De eerste is bedoeld voor beginnende dakdekkers of voor een nieuwe leerling rietdekker. In twee jaar tijd (8 weken school per jaar, de rest is praktijk) doe je ervaring op door het zelf te doen. Je treedt dan in dienst bij een leerbedrijf. Wanneer je minimaal 4 jaar ervaring hebt (of een afgeronde opleiding ‘Dakdekker riet’) kun je doorgaan voor je vakdiploma (allround rietdekker 3).

Enthousiast om als leerling rietdekker
bij ons aan de slag te gaan?

Hoe ziet het werk eruit?

Als leerling rietdekker leer je een echt ambacht. Je plaatst en onderhoudt rieten daken op huizen, boerderijen en villa’s. Dit kan in nieuwbouwwijken zijn, maar ook reeds bestaande woningen of panden waar een nieuw dak op moet of waar onderhoud op moet worden gepleegd. Je komt dus op allerlei plekken en komt ook met verschillende klanten in contact. Het is dus ook belangrijk dat je een klantvriendelijke instelling hebt. Als leerling rietdekker zul je gedurende je opleiding steeds meer aspecten van het vak leren, en ga je ook steeds meer zelf kunnen doen.

Eisen leerling rietdekker

Of het vak van rietdekker iets voor jou is kunnen wij niet voor jou beoordelen. Wel kunnen we je vertellen wat wij graag zien bij onze leerlingen.

Een leergierige en praktijkgerichte instelling

Geen probleem met vroege wekkers

Je hebt de bouw voor fysiek werk

Een klantvriendelijke instelling

Geen hoogtevrees

Taken leerling rietdekker

Het vak van rietdekker is een traditioneel ambacht. Wanneer je bij ons aan de slag gaat als leerling rietdekker zullen we je dus ook meenemen in wat er dus allemaal bij komt kijken. Je werkt met ervaren collega’s die hun vak verstaan en die jou graag laten zien en ervaren wat het vak inhoudt. Naast het aanbrengen van rieten daken ga je ook rieten daken onderhouden: denk aan reparatie, renovatie, en het bestrijden en/of voorkomen van algen en mossen. Uiteraard werken wij met de beste materialen en moderne gereedschappen.

Wat doet een rietdekker?

Een rietdekker doet meer dan alleen rieten daken plaatsen. Een belangrijk onderdeel van ons vak is het beoordelen van de kwaliteit van het riet, en het toepassen van onze kennis om tot het beste resultaat te komen. Ook moet een rietdekker eerst voorwerk verrichten voordat hij aan de slag kan: denk daarbij aan het inspecteren van het dak, het verzamelen van voldoende materiaal en een steigerconstructie plaatsen. Soms moet daarbij een onderconstructie geplaatst worden en moet er ook wel eens een bestaande onderconstructie gesloopt worden. Ook zit er verschil tussen het vervangen van een rieten dak of het voor de eerste keer plaatsen van een rieten dak; bij het vervangen hoeft bijvoorbeeld geen voorwerk aan de onderconstructie te hoeven worden verricht. Als leerling rietdekker nemen we jou mee in dit soort belangrijke momenten bij de constructie van een rieten dak.

Uitzicht op vaste baan

Bij Rietdekkersbedrijf van der Heijden gaan wij graag op zoek naar een leerling rietdekker die wij graag permanent in dienst zouden nemen. Nadat jij jouw opleiding afgerond hebt gaan we kijken of we jouw dienstverband kunnen verlengen.

Erkend leerbedrijf

Rietdekkersbedrijf van der Heijden is een erkend leerbedrijf. Dat wil zeggen dat je bij ons op vakkundige wijze het vak van rietdekker kunt leren. Wij leren je de fijne kneepjes van het vak op de juiste manier. Doordat wij een leermeester in huis hebben zijn wij bevoegd om jou op te leiden tot leerling rietdekker.

Meer informatie? we helpen je graag!

CONTACT